Nonnevotten
Een echte limburgse traditie Nonnevotten. Sinds 1648 bestaat dit heerlijke gebakje afkomstig uit Sittard en het wordt meestal gegeten met carnaval. Ze worden echter ook vaker met nieuwjaar gemaakt. Wie gaat ze nog maken op oud of nieuwjaarsdag ?
Recept Nonnevotten ca 35 stuks :
Benodigdheden:
1 kg bloem
100 gram verse gist
200 gram echte zachte boter
3.5 dl lauwwarm water
100 gram suiker
2 eieren
Snufje zout
4.5 liter zonnebloemolie ( geen frituurolie of vet gebruiken ! )
Suiker om in te wentelen
Werkwijze:
Meng gist en water. Doe alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine en laat deze een 5 minuutjes kneden. Voeg nu het zout toe en kneed verder totdat je een soepel maar stevig deeg hebt bekomen. Laat het deeg ongeveer een uurtje rijzen onder een vochtige doek. Neem het deeg en weeg bolletjes af van 50 gram. Rol elke bolletje uit tot een langwerpige rol en strik een uiteinde onder de andere zodat je een strik krijgt. Laat ze nog even een half uurtje na rijzen. Verwarm ondertussen de olie tot een 160°C à 170°C en bak hierin de nonnevotten. Ze zijn vrij snel gaar en klaar. Als ze goudbruin zijn draai je ze en als de andere kant goudbruin is neem je ze uit de olie en rolt ze onmiddellijk in de suiker.
Laat het smaken